Sunt unul dintre cei mai ocupați și (ne?)productivi oameni din lumea afacerilor mici, medii și mari din industria creativă.

Mi-a picat fisa aproape ca un memento mori.

Dacă îți vine să crezi, sunt ocupat toată ziua, oră de oră, sunt ocupat chiar și în pauză, inclusiv cam seară de seară, lucrez la birou de la 10:00 la 18:00 și lucrez suplimentar de la 20:00 la 02:00 sau până răsare soarele dacă e nevoie. O duc așa din ianuarie 2018, fără oprire convențională, poate câteva sărbători naționale lenevite, niște seri de bere, dar nicidecum 7-10 zile la rând de concediu, să zicem. În mod de la sine înțeles, aș fi oricum ocupat tot concediul, este cel mai bun timp să lucrez la ce mă interesează în mod direct.

Poate că sunt workaholic?

Nu prea se vede în profit, dar cam asta-i capcana atunci când ești un hamster.

Roata vieții se-nvârtește, țac, țac, țac.

Munca nu se mai oprește, țac, țac, țac. Săptămânal, eu prind cam o jumătate de zi în weekend să mă ocup de treburile casei și sunt destul de multe, la fel ca și problemele oamenilor din jurul meu, trebuie să mă ocup și de ele. Dacă vrei să mă inviți undeva, știi bine, sunt ocupat. Dacă vreau să ies eu undeva, e posibil să fiu foarte ocupat. Dacă vrei să te ajut cu ceva, voi face tot posibilul să-mi ocup timpul cu tine, dar e posibil să fiu ocupat. Uneori îmi ridic întrebarea singur, ca un frate mai mare:

Andrei, ești atât de ocupat, tu când te mai ocupi și de tine însuți?

Dacă viața ar fi o plajă a oportunităților însorite și a tuturor posibilităților răcoritoare, eu în mod sigur nu găsesc un loc neocupat în agendă unde să-mi întind prosopul, darămite să mai găsesc vreun șezlong la umbră! Rog oamenii pasionați de wanderlust și afectați de FOMO (Fear Of Missing Out) să mă scutească onorabil. Sunt prea ocupat săptămânile astea să mă gândesc la un city break sau cine știe ce activități sociale nemaipomenite. Lucrez cu piesele vieții ca un Tetris și mi se suprapun priorități peste priorități, urgențe peste urgențe, uneori se-așează bine, alteori câș, uneori mai în linie, alteori pe muchie.

Totul este prioritar, totul este urgent.

Andrei, ai mai văzut vreo expoziție mișto în oraș în ultimele luni? Nicidecum, am fost foarte ocupat. Ceva acțiune socială, un hip-hop, vreun concert de jazz? Ai fost la târgul de carte, târgul de mașini, târgul de vinuri, târgul de inventică, târgul de Crăciun? Poate un Muzeu sau o piesă de teatru?

Am fost foarte ocupat în fiecare zi cu preocupări din afara sferei mele de control.

Am 45 de tab-uri mentale de browser deschise deodată, lucrez la 5 proiecte odată și niciunul nu avansează în ritmul prevăzut, ori de la sine, aparent. M-am gândit să-mi pun ordine în gânduri pentru un timp.

 

Festina Lente


7 sfaturi pentru 7 zile ale săptămânii

Despre prioritizarea priorităților într-un sistem de timp personal

 

Să fie viața tot timpul o cursă de garduri de sărit la tot pasul?

Din câte observ, de obicei viața merge de la sine, cu sau fără mine, oamenii par să se descurce, proiectele par să se dezvolte, se mai aranjează piesele și fără să fiu mereu în mod de operare Tetris. Treaba merge, iar dacă nu merge, cineva o împinge, iar dacă nu poate fi împinsă, cineva o ia pe sus cu totul. Ai observat cum uneori lucrurile se rezolvă de la sine, chiar și atunci când nu suntem prezenți în peisaj?

  1. Fii sigur că treaba merge de la sine, cu sau fără tine.

Dacă rezum simplu, ziua mea de lucru este toată ziua, sunt activat de dimineața până seara. Ce lucrez este cumva irelevant, dar presupune multe ore de lucru, la calculator în mod special, dar și foarte multe discuții cu oamenii sau activități practice. Mă gândesc însă, dacă aloc toată ziua pentru muncă, sunt oare operațiunile mele eficace, este munca mea eficientă? Cum calculez eficiența timpului investit, în funcție de ce factori? Am realizat obiective cantitative sau calitative? Mă pot mândri cu ceva la final de zi? 

2. Odihna și productivitatea

Sunt un om lipsit de timp liber, în esență, dar știu că pot câștiga pe termen lung. Mă odihnesc ca să mă trezesc la loc să muncesc. Sunt neproductiv pentru că nu am făcut un calcul al valorii timpului (de lucru și al timpului de viață) în parametri cuantificabili, atât economici, cât și în măsuri alternative (valoarea timpului de hobby sau sport). Am citit undeva că trebuie să ne delimităm în agendă două categorii de preocupări zilnice – cele urgente și cele importante. Preocupările urgente nu sunt mereu importante, preocupările importante nu sunt în mod necesar urgente. Odihna este destul de importantă pentru o minte productivă și un corp energic.

3. Imperativul urgenței

Dacă stai să te gândești, totul este urgent, astfel trebuie definită urgența în termeni de valoare. Putem redefini noțiunile de urgență ale altor oameni prin raportarea la calendarul personal de urgență, importanță și valoare. Când vine vorba de ceea ce intră în propria responsabilitate, știm mai bine cât timp ne trebuie, astfel nu putem accepta o sublicitare. Trebuie să luptăm pentru timpul nostru, să ne impunem prin negociere propriile urgențe. Când vine vorba de urgentarea altor persoane, e bine să avem răbdare ponderată, oamenii se urnesc de la sine ori trebuie foarte bine motivați.

4. Imperativul importanței

Este important să ținem o agendă de activități proiectate pe zile, intervale orare exacte, săptămâni și luni, astfel ca timpul să ne aparțină în mod executiv. Dacă timpul ne aparține, agenda de lucru, agenda personală și agenda socială se ordonează de la sine. Poți programa orice activitate preferată, inclusiv timpul pentru situații neprevăzute, într-o măsură. Oamenii caută un echilibru muncă-viață, însă atitudinea sănătoasă este să considerăm viața o muncă în continuă dezvoltare de sine. Odată ce ne-am terminat misiunea, avem tot timpul din lume.

5. Spațiul blank în calendar. Alocă timp liber pentru spontaneitate

Valoarea timpului liber și a zilelor de deconectare este la fel de importantă ca și urgența structurării timpului. Cine știe ce te-așteaptă de partea cealaltă a unei oportunități întâmplătoare? Alocă timp liber cu generozitate să afli. Am produs în grafică în 2016 un calendar magnetic de frigider (30x30cm) pentru Magnet Elite, am gândit să scriu și un mic credo în copywriting – Keep your calendar open for spontaneity. A fost un proiect mic, grafică și text, cu vânzare pe Amazon, a vândut câteva sute de exemplare. Important este că toate scrisorile de feedback din partea clienților au menționat valoarea credo-ului ca rațiune de cumpărare.

6. Timpul ca investiție

Uneori mi-e aproape imposibil să stau degeaba într-o zi ca nu cumva să întârzii cu munca, oamenii, viața. Alteori îmi definesc succesul unei zile prin mici victorii împotriva lenei generalizate, reușesc să trimit un e-mail. Cert este că valoarea timpului poate fi relativă sau poate fi cât se poate de absolută. Este recomandat să investești timpul personal pe mai multe planuri de dezvoltare, iar valoarea timpului tău va crește în funcție de urgențe și importanțe personale. Vei descoperi o noțiune splendidă numită timpul câștigat.

7. Sfera de control asupra timpului

Învață și pune în practică strategii de punctualitate. Vei pune și ține în mișcare mecanismul funcțional al societății oamenilor punctuali pentru binele tuturor. Oamenii ne ocupă timpul. Munca ne ocupă timpul. Viața ne ocupă timpul. Sfera de control asupra timpului este pe cât de nelimitată reușim să o cuprindem. Sună paradoxal, dar dacă suntem în sincron cu oamenii, în acord cu spiritul vremii, planeta se învârte de la sine în jurul axei de control. Gestiunea timpului personal este o măsură de control asupra influenței agendei unor alte persoane, iar punctualitatea înseamnă a impune propria agendă.Festina Lente. Grăbește-te încet. Avem tot timpul din lume.

Ceea ce a fost realizat bine s-a făcut îndeajuns de repede.

Este motto de temelie al “primului între egali”, împăratul general Augustus al Imperiului Romei, argumentul împotriva grabei, pripei, urgentării nesăbuite. Ne relatează Suetonius, istoricul vieților Cezarilor. Iar pe vremea lui Suetonius, timpul nu prea avea răbdare cu oamenii, acum un secol înaintea lui Hristos. Vorba asta mă pune pe gânduri pentru că transpune exact atitudinea pe care o am și eu despre realizarea proiectelor de calitate în orice domeniu de activitate. Calitatea este principalul considerent pentru mine, timpul de lucru este relativ, banii sunt relativi, cu anumite excepții.

Calitatea merită mai mult timp de lucru în publicitate. Cum calibrăm acest factor în bani?


Am inventat un ceas care ține evidența timpului.

Este revoluționar. Click să afli tot.

 

Andrei Nico

Author Andrei Nico

More posts by Andrei Nico

Leave a Reply

Toate Bune SRL → Birou de publicitate și conexe → Literalmente Toate Bune și frumoase → Decent lucru → Diligentă misiune.